Kleine stapjes

depositphotos_34021619-stockafbeelding-stap-stenen.jpg

Veel blogs en reclames beloven je dat je een bepaald doel met één grote stap makkelijk kunt bereiken: Nooit meer stress met deze 5 tips! Tien kilo afvallen in vier weken! Verdien € 5.000,- in twee dagen tijd!
Zulke claims klinken aantrekkelijk, maar zijn misleidend, want niemand komt met 5 tips voorgoed van zijn stress af, valt blijvend tien kilo af in vier weken of verdient zomaar € 5.000,- in twee dagen tijd.

Ik ga daar niet in mee. Ik reik je een weg aan die je stapsgewijs kunt lopen, maar je zult de stappen zelf moeten zetten.

Het voelt kwetsbaar om dit te zeggen. Alsof ik de droom moet opgeven dat ik een wondermiddel heb ontdekt waar ik mensen snel van al hun problemen af kan helpen. Een droom die ik als kind al had toen ik net zo geliefd en succesvol wilde zijn als mijn vader, een wijze directeur van een middelgroot bedrijf. In hartvaardigheden heb ik iets groots gezocht en gevonden om echt van betekenis te kunnen zijn. Maar het onderwerp hartvaardigheden is niet meer dan een instrument, dat pas werkt als het gebruikt wordt. Geen wondermiddel. Als je de workshop volgt of het boek leest kan dat absoluut helpen om meer vanuit je hart te gaan leven. Maar voor een blijvende impact is wel nodig dat je de inzichten in je leven toepast. Stap voor stap.

Hoe? Ik noem een paar voorbeelden.
Je kunt aangaan wat er op je pad komt.
Je kunt de realiteit accepteren; pijn doorstaan als die er is.
Loslaten wat je niet meer dient.
Dankbaar zijn voor al het goede.
Compassie hebben met jezelf en anderen.
Vertrouwen dat je je problemen kunt oplossen.
Via stilte contact maken met je eigen innerlijke wijsheid.
En voelen dat mensen van je houden.

Om terug te komen op hoe ik deze blog begon: je hebt echt geen stress-tips, dieet of vijfduizend euro nodig om gelukkig te zijn. Het leven is al goed. Ook als het niet lijkt te lukken om zelfs maar een klein stapje te zetten. Als je jezelf dat kunt vergeven, zet je ook al een klein stapje.
Beloofd!

Jij bent het doel, het gaat om jou

We leven in een wereld waar allerlei doelen zijn die we lijken te ‘moeten’ behalen. We ‘moeten’ een vak leren en uitoefenen, de relaties met onze partner onderhouden, met onze kinderen, familie en collega’s, we moeten gezond eten, ons huis onderhouden, liefst milieubewust leven, het nieuws volgen, sporten, ons persoonlijk ontwikkelen, Facebook bijhouden, en ook nog van het leven genieten: er moet nogal wat.
Als we niet oppassen worden die ‘moetens’ een doel op zich – in plaats van een middel om gelukkig te kunnen zijn.

Read More

Leiderschapsstijlen in de 21e eeuw

Mijn vader ging ons huis uit toen ik 11 was en hij 64: met zijn Parkinson en dementie was het thuis niet meer leefbaar. Hij overleed drie jaar later. Terugkijkend is hij meer een grootvader dan een vader voor me geweest. ‘Stel dat je hier zelf voor gekozen hebt, zo’n afwezige vader, waarom zou je dat dan gedaan kunnen hebben?’, vroeg iemand me veel later. ‘Zodat ik mijn eigen pad kon gaan,’ dacht ik meteen.

Read More

Waar gaat het om in het leven

Het is nog vroeg; kwart over negen 's morgens. De training time-management is een kwartiertje bezig. Ik heb net de doelen en het programma van de dag verteld en we hebben een kort voorstelrondje gedaan. De deelnemers kijken naar de woorden 'Waar gaat het om in het leven?', die op de flipover staan. Daar onder heb ik een kleurige regenboog getekend: symbool voor de veelkleurigheid van het leven, maar ook voor het 'grotere perspectief' van waaruit je naar het leven kunt kijken.

Read More